AMD Fusion – integrare by GIGABYTE & PCGARAGE



AMD a reuşit să ne surprindă anul acesta prin al său Fusion, o platformă flexibilă care oferă un raport calitate/preţ excelent. De fapt, se pare că şi producătorul a fost luat puţin pe nepregătite de succesul noii sale platforme, dacă ne gândim la epuizarea rapidă a stocurilor, chiar în perioada imediată după lansare. Trebuie să admitem însă că situaţia nu ar trebui să fie chiar atât de surprinzătoare, Fusion reprezentând o adevărată mană cerească pentru integratorii de sisteme de calcul accesibile, unde orice variaţie a raportului calitate/preţ are o importanţă fantastică.


Pe o piaţă dominată de Intel cu al său Atom, un procesor destul de capabil pentru mediul office, dar insuficient atunci când este acompaniat de chipset-uri depăşite, AMD Fusion a venit ca o gură de aer proaspăt, iar producătorii de sisteme de calcul nu au stat prea mult pe gânduri şi au început să îl folosească încă de la lansare. Producători cu renume, precum Toshiba sau Acer au deja de ceva vreme în ofertă portabile bazate pe AMD Brazos – numele dat de producător platformei mobile ce foloseşte APU-urile sale.

Fusion nu este însă un produs destinat exclusiv sistemelor portabile. Deşi reprezintă o soluţie excelentă pentru un ultra-portabil accesibil, AMD Fusion poate fi folosit cu succes şi într-o serie de sisteme desktop. De altfel, chiar am prezentat cu ocazia lansării o implementare mATX a lui Zacate. Cele mai atrăgătoare rămân însă implementările Mini-ITX, care cu siguranţă că deja au atras atenţia celor interesaţi de HTPC-uri sau PC-uri office de dimensiuni foarte mici şi consum redus de energie.

Astăzi, vreau să vă supun atenţiei implementare Mini-ITX oferită de GIGABYTE pentru APU-ul dual core AMD E-350. Produsul pe care l-am analizat este însă mult mai complex şi a fost creat de PCGARAGE. Este vorba de o configuraţie completă, construită de comerciantul român pentru anumite categorii de utilizatori, cu nevoi specifice.

Din păcate, integratorul nu a acordat prea multă atenţie marketing-ului necesar unui astfel de produs, aşa că el este livrat în ambalajul carcasei care adăposteşte componentele. Pentru cunoscători, acest aspect contează însă mai puţin, mai ales că vorbim şi de o reducere a costurilor de producţie.

Odată deschisă cutia, se observă că sistemul este amplasat între două elemente de protecţie la şocuri, iar alături este livrată o cutie pentru accesorii, care în mod normal ar trebui să conţină manuale, drivere, sursa de alimentare externă şi picioarele de susţinere a carcasei pentru montarea în poziţie verticală.