Taxa auto de inmatriculare este ilegala!



Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitiei a Uniunii Europene.

Pozitia institutiei a fost exprimata dupa ce o instanta romaneasca i-a solicitat Curtii de Justitie a Uniunii Europene un punct de vedere intr-un dosar in care un sofer roman a dat statul in judecata pentur perceperea taxei auto.


In textul publicat pe site-ul institutiei, se arata ca taxa auto din Romania are ca efect descurajarea importului si punerea in circulatie a vehiculelor de ocazie cumparate in alte state membre, fapt ce contravine dreptului comunitar.

Curtea aminteste ca dreptul Uniunii interzice fiecarui stat membru sa aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare. Aceasta interdictie vizeaza garantarea neutralitatii depline a impozitelor interne fata de concurenta dintre produsele care se afla deja pe piata interna si produsele din import.

Taxa auto va trebui modificata sau desfiintata

Potrivit dreptului Uniunii Europene, autoritatile din statele membre sunt obligate sa protejeze drepturile conferite de aceste hotarari cetatenilor, inlaturand aplicarea oricarei dispozitii contrare din dreptul intern, indiferent daca este anterioara sau ulterioara normei comunitare.