Gaura din stratul de ozon inainteaza spre tara noastra



Specialistii europeni in meteorologie spun ca primele efecte se simt deja in sudul Finlandei, unde zilele acestea, nivelul de radiatii a depasit limitele normale ale perioadei. Cu alte cuvinte, la inceputul lui aprilie, ultravioletele au puterea din iulie-august.

Condusa de curenti, uriasa masa de aer, saraca in ozon, a pornit dinspre Polul Nord catre continent. Timp de doua saptamani s-a deplasat cu o viteza mica si a ajuns in Finlanda. In urmatoarele zile, cercetatorii spun ca gaura de ozon va cobori din Scandinavia si se va indrepta spre Est. Prognozele arata in continuare ca nu va ocoli Romania.


De vina este in primul rand poluarea. Pe de alta parte, iarna aceasta a fost una lunga si geroasa. Meteorologii spun ca temperaturile de -78 de grade Celsius din stratosfera au dat nastere unor nori polari la o inaltime de 20 de kilometri. Acest lucru a sporit rarefierea stratului de ozon. Specialistii de la Institutul European de Cercetari Polare spun ca radiatiile vor fi la fel de puternice ca in plina vara.

Chiar daca nivelul de radiatii se va incadra in limitele normale ale unei veri, medicii ne recomanda sa folosim ochelari de soare si creme protectoare.

In mod normal, stratul de ozon se afla la o distanta intre 10 si 40 de kilometri de Pamant si ar trebui sa protejeze planeta de radiatiile ultraviolete periculoase emise de soare.