Distrigaz Sud acuzata ca fura clientii la contor



O asociatie de locatari s-a trezit cu o factura mult umflata de GDF SUEZ Energy Romania (fosta Distrigaz Sud) care a adaugat la consumul indicat de contor un altul aratat de un dispozitiv care nu mai fusese citit de 4 ani, informeaza MONEY.ro.


„In data de 18 octombrie 2010 a venit un cititor de contor de la Distrigaz(GDF Suez Energy Romania – n.r.) si a citit index-ul. N-o mai facuse de trei luni. Noi, oricum, in fiecare luna dupa ce luam index-urile le comunicam prin telecitire la dispeceratul lor. Ei bine, la cateva zile dupa aceea, am primit o factura la gaze mai mare cu 14.400 de metri cubi fata de ce indica contorul. Ne-am adresat in scris furnizorului si ne-a programat o alta citire in prezenta mea . Era o diferenta foarte mica intre prima citire si aceasta. Diferenta de 14.400 de metri cubi ar fi fost data de citirea acelui convertor de temperatura. Atunci i-am intrebat in baza carui fapt ni se adauga aceasta diferenta la factura pentru ca in contractul nostru cu ei nu exista nicio mentiune care sa spuna ca trebuie citit si acel convertor”, povesteste administratorul Dinu.

La insistentele acestuia, reprezentanti ai companiei de gaze i-au explicat ca acel convertor intra in functiune in sezonul rece iar functia lui este de a „a asigura conversia volumelor de gaze masurate in conditii de lucru la conditiile de baza – temperatura 15 ° C si 1,013 bari. Dincolo de aceasta explicatie seaca, administratorul Dinu a priceput ca , odata scazuta scazuta temperatura sub nivelul conditiilor de baza, convertorul incepe sa indice in plus desi consumul nu creste.

Aparent „smecheria” companiei franceze a fost importata in Romania tocmai din tara natala. Doi cetateni francezi, Abibaul Maurice si Lionel Dambuy Touchon, care locuiesc in blocul din Amzei afirma si ei ca un astfel de scandal legat de convertoarele de gaze a izbucnit si in Franta anului 2006. Amploarea lui l-a facut pe Ministrul Industriilor francez din acea perioada sa demisioneze.