In Bucureşti ar fi 500.000 de victime în cazul unui seism major



Conform primarului Sorin Oprescu, numărul victimelor ar fi de ordinul sutelor de mii în cazul în care în Bucureşti s-ar înregistra un cutremur major.


Un cutremur puternic cu magnitudinea de peste 7 grade, ar putea face ravagii în Capitală. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu declara în 2009 că un expert român din SUA a confirmat faptul că, în cazul unui cutremur mare în România, numărul victimelor ar ajunge la 500.000 numai în Capitală, notează b365.realitatea.net.

În România există aproximativ 3.000 de clădiri neconsolidate, din care aproape 1.000 în Bucureşti, afectate de cutremurul din 1977 şi în care locuiesc 100.000 de oameni. Totodată, în capitala sunt identificate şi clasificate în gradele 1-3 de risc seismic peste 5.000 de construcţii.

În privinţa lucrărilor de reabilitare a clădirilor cu grad seismic ridicat, edilul şef al Capitalei a declarat vineri că, pe lângă cele opt refăcute în anii trecuţi, se află în curs de reabilitare 40 de clădiri. Primarul susţine însă că a rămas fără fonduri pentru un centru de urgenţă tocmai din cauza consilerilor colegi de partid ai prefectului.

În bugetul Capitalei fuseseră prevăzute 100 de milioane de lei pentru situaţii de urgență, pentru pregătirea unui centru modern în acest scop, dar banii au fost tăiaţi de Consilierii Generali PDL, printr-un amendament. În cazul unui cutremur puternic cele mai afectate zone din Bucureşti vor fi centrul oraşului, cartierul Pantelimon, Băneasa şi Otopeni.

Griji ar trebui să-şi facă şi cei care au case în zona Panduri, Militari, Gemenii şi Drumul Sării, unde pământul se „scutură" tot destul de puternic în cazul unui seism. Puţin mai liniştiţi, spun tot specialiştii, ar trebui să fie locuitorii cartierelor Balta Albă, Titulescu şi cei de pe Bulevardul Bălcescu. Tot pe hartă valoarea cea mai scăzută a aceleraţiilor solului din timpul unui cutremur vizează cartierele Metalurgiei, IMGB şi cei care au locuinţe pe lângă Dâmboviţa.