Grecia e aproape de faliment



Teoretic, n-ar trebui să ne intereseze prea tare ce fac grecii zilele astea. Dar sunt intr-o situaţie similară cu noi, aşa că falimentul merită urmărit. Ce asemănări sunt?

Politicieni iresponsabili
Şi la ei fiecare an electoral a adus pomeni din ce in ce mai mari. Şi la ei corupţia e prea mare pentru a putea fi eradicată de localnici. Şi la ei politicienii se prefac că lucrează pentru popor.


Lipsa reformelor/schimbării
Pe hârtie, totul e bine. La noi la fel: populaţia munceşte, şomajul scade, toată lumea e fericită că nu producem nimic, piaţa imobiliară aproape îşi revine, criza s-a terminat, e timpul să luăm din nou credite.

Poliţie inutilă şi ineficientă
Oricât de căpoasă şi de rezistentă la schimbare (“io parchez aici de 30 de ani”) ar fi populaţia, cu ajutorul unor amenzi lucrurile se pot schimba. Oamenii pot învăţa să muncească şi să fie plătiţi pe hârtie, firmele să îşi facă treaba, contractele să fie respectate, taxele plătite, politcienii să mintă mai puţin…şi aşa mai departe.

Condiţia renunţării la suveranitate nu e şocantă, ci normală pentru o ţară care a dovedit că nu se poate guverna singură.