Ar trebui lăsaţi copiii pe Facebook?



Copiii sub 13 ani nu au dreptul, în acest moment, să se înregistreze pe Facebook, dar creatorul reţelei de socializare încearcă să schimbe regula şi să deschidă site-ul minorilor.

Mark Zuckerberg, creatorul Facebook, a anunţat că vrea ca minorii sub 13 ani să se poată înscrie pe Facebook, explicând că elevii ar putea socializa benefic, învăţând împreună. Copiii mai mici de 13 ani nu au voie să se înscrie pe site-uri de socializare în SUA, potrivit Actului de Protecţie Online a Copiilor, dar Zuckerberg vrea să schimbe această interdicţie.

Ştirea a dat naştere la o serie de dezbateri în media internaţională. Oricum, potrivit unui raport din SUA, 40% din minorii cu cont pe Facebook sunt sub limita legală, adică 7,5 milioane de copii sub 13 ani, dintre care 5 milioane au sub 10 ani. Raportul mai arată că peste un milion de copii au fost victimele fenomenului de abuz virtual.


Părerile specialiştilor sunt împărţite. Unii spun văd Facebookul o ameninţare pentru copii, alţii cred că ar putea fi o experienţă benefică, atâta timp cât sunt supravegheaţi de părinţi. Media a citat-o şi pe Michelle Obama în dezbatere, care a declarat într-o emisiune TV că fetele ei au interdicţie la reţeaua de socializare: "nu cred că nevoie de aşa ceva".

În ceea ce priveşte spaţiul european, potrivit studiului EU Kids Online II, realizat la initiativa Comisiei Europene in 25 de tari, jumatate dintre copiii si adolescentii cu varste intre 11 si 16 ani isi creeaza mult mai usor o personalitate proprie online decat in viata reala.

În România, potrivit organizatiei "Salvati Copiii", la sfarsitul anului trecut, din totalul celor 2 milioane de utilizatori de Facebook, 14% sunt adolescenti cu varste intre 12-17 ani.

60% dintre adolescenţii care folosesc internetul sunt contactati de pedofili, iar 24 la suta primesc mesaje sexuale, mai arată studiul respectiv.

52% dintre părinţii copiilor români le permit acestora să utilizeze reţele de socializare "în orice moment", în timp ce 35% le interzic total această activitate, iar 13% le dau voie tinerilor să acceseze aceste reţele numai în anumite momente sau sub supraveghere.

"Tot mai mulţi copii utilizează site-urile de socializare, însă mulţi dintre ei nu îşi iau toate măsurile necesare pentru a se proteja online. Aceşti copii se expun astfel la multe pericole, devenind vulnerabili la abuzuri precum hărţuirea (cyberstalking) sau abuzul de încredere (grooming). Prin urmare, toate societăţile care administrează reţele de socializare trebuie să ia măsuri urgente pentru ca profilurile minorilor să nu poată fi accesate în mod automat decât de persoanele aflate în lista lor de contacte autorizate şi, de asemenea, să nu poată fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabilă cu Agenda Digitală.

Recent, în România a fost extrem de mediatizat cazul celor două fete, una în vârstă de 11 ani şi cealaltă în vârstă de 13, care au dispărut după o întâlnire stabilită pe internet.