Gaura din stratul de ozon deasupra Romaniei



Abia am scapat de exploziile solare (pentru moment), avem acuma alta grija, cea a radiatiilor solare, si daca in cazul exploziilor solare n-aveam nici o vina, in asta avem, am ajutat suficient in subtierea stratului protector de ozon.

Gaura din stratul de ozon, care s-a format deasupra Polului Nord, va ajunge miercuri deasupra Romaniei, ceea ce inseamna ca vom avea un grad ridicat de radiatii, atentioneaza specialistii.


Institutul de Cercetari Polare si Marine din Germania anunta ca acest fenomen are loc in fiecare sezon rece, insa in ultima iarna gradul de pierdere a stratului de ozon a fost mai insemnat decat in toate iernile de pana acum.

Mai concret, specialistii avertizeaza ca pe timp senin soarele va radia ceva mai puternic, cam ca intr-o zi de inceput de vara. Indicele UV va avea valori sub 4-5 unitati, in conditiile in care in zilele toride de vara avem frecvent valori peste 7-8.

“Oamenii trebuie sa utilizeze imbracaminte de protectie, palariile cu boruri largi, ochelarii adecvati pentru protectiile solare si factorii de protectie din creme sunt cei mai buni pentru a preveni efectele radiatiilor asupra tegumentului.

Mai mult decat atat, varstnici si copiii trebuie sa aiba mai multa grija pentru ca sunt cei mai expusi in astfel de situatii”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru, citat de realitatea.net.

De alta parere este meteorologul ANM, Viorica Dima, care a spus ca “in ceea ce priveste pierderile de ozon in spatiul de deasupra Romaniei nu este cazul sa ne facem niciun fel de probleme. Vorbim de un indice de radiatie cuprins intre 1, 4 si 5, 5, in sudul peninsulei Scandinave, deci practic nicio primejdie”.

In perioada urmatoare, concentratia de ozon de deasupra Romaniei va ramane apropiata de valorile normale pentru aceasta perioada a anului. Pe termen lung, insa, subtierea stratului de ozon este un fenomen ingrijorator, accentuat de poluare si foarte greu de stopat.