Depasirea vitezei legale cu 20 de km/h va fi sanctionata cu avertisment



Senatorii au adoptat, miercuri, cu 90 de voturi "pentru" şi o abţinere, o iniţiativă prin care o serie de contravenţii la regimul de circulaţie, precum depăşirea cu maximum 20 km/h a vitezei maxime admise, se vor sancţiona cu avertisment scris.
Iniţiativa propusă de senatorul PDL Florian Staicu modifică Legea privind circulaţia pe drumurile publice, prin refacerea sistemului de amenzi contravenţionale, în sensul introducerii avertismentului pentru mai multe contravenţii sancţionate până acum cu puncte-amendă.


Propunerea stabileşte că depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum, folosirea telefoanelor fără dispozitiv "mâini libere", nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, nepurtarea centurii de siguranţă, nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pentru conducătorii începători vor fi sancţionate cu avertisment scris.

Aceste contravenţii pot fi sancţionate cu două-trei puncte amendă numai după ce anterior a fost acordat avertisment scris, avertisment care urmează să fie anulat după şase luni.