Catastrofa planetara in Japonia, O centrala nucleara a explodat



Problemele se ţin lanţ în Japonia. O explozie puternică s-a produs astăzi la centrala nucleară de la Fukushima.

În urma deflagraţiei câţiva muncitori au fost răniţi şi un nor alb s-a ridicat deasupra centralei, informează realitatea.net.




Conform specialiştilor radioactivitatea este de 20 de ori mai mare. Se pare că miezul reactorului s-ar fi topit, iar pereţii şi acoperişul unei clădiri au fost distruse de explozie.


O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară.

Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat însă că procesul de fuziune nu a fost declanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentru răcirea reactorului numărul 1, informează Mediafax.

Guvernul a decis evacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima 1 şi pe o rază de trei kilometri în zona centralei Fukushima 2, unde au fost înregistrate defecţiuni ale sistemelor de răcire a reactoarelor. Cele două centrale, care deservesc parţial regiunea Tokyo, sunt situate la circa 250 de kilometri nord de capitala niponă.